یک قطره کوچک ابر به سادگی می تواند در اثر جذب آب بزرگ شده و به یک قطره باران تبدیل شود،یک میلیون قطره 10 میکرونی ابر وزنی معادل یک قطره باران دارند.بزرگ شدن طبیعی قطرات باران باعث می شود تا ذراتی به شعاع 100 میکرون ساخته شود و این مقدار نخواهد توانست چنان سنگینی به قطرات بدهد که در اثر وزن خود سقوط نمایند.
باید عوامل دیگری در بزرگ شدن آنها دخالت داشته باشد بطوریکه قطرات کوچک ابر به قطرات باران مبدل و در اثر وزن خود ریزش نماید در این رابطه تئوری های مختلفی ارائه گردیده که به چند مورد مهمتر آنها اشاره می نمائیم:
الف- پدیده برژرون
مي دانيم كه كريستال هاي يخ ممكن است در ابرهاي مخلوط شروع به رشد نمايند و اين ابر هاي مخلوط حاوي قطرات آب فوق سرد و كريستال هاي يخ هستند كه در دماي کمتر از صفر درجه سانتيگراد در كنار هم وجود دارند.
كاهش بخار آب سبب رشد كريستال هاي يخ مي شود . بدين ترتيب كه اين كاهش موجب تبخير بيشترآب شده و باعث مي شود هوا نسبت به سطح آب به صورت غير اشباع در آمده بنابراين قطرات تبخير مي شوند و در نتيجه بخارآب بر روي ذرات يخ رسوب كرده و آنها را به صورت كريستال هاي يخ رشد يافته در مي آورد . اين تبديل مستقيم بخار آب به حالت جامد در حوالي در جه حرارت 15- درجه سانتيگراد بيشترين اثر را دارد .
ب- رشد دراثر تصادم
اين فرايند زماني اتفاق مي افتد كه ذرات ابر كاملاً مايع باشند . قطرات آب در اثر تصادم به يكديگر مي پيوندند تا قطرات باران يا باران ريزه را بوجود آورند.
ج- تجمع يا Aggregation
سرانجام تصادم بين كريستال هاي يخ باعث تشكيل برف تكه اي (Snow Flakes) مي شود.
د- به هم پيوستگي يا Accretion
اين فرايند در ابرهايي كه مخلوطي از قطرات آب فوق سرد و ذرات يخ هستند اتفاق مي افتد . تصادم كريستال هاي يخ با قطرات آب در نهايت به تشكيل ساختمان هاي يخ كدر ( برف دانه اي يا گلوله هاي برفي ) يا يخ شفاف ( گلوله هاي يخي يا تگرگ سنگي ) مي انجامد .
پس از تصادم همانطور كه يك ذره نزول مي كند نخست تحت تاٌثير نيروي جاذبه زمين شتاب دار مي شود . به تدريج مقاومت هوا با زياد شدن سرعت افزايش مي يابد و در نهايت دو نيروي وزن و مقاومت هوا با يكديگر تعادل حاصل نموده و شتاب ذره صفر مي گردد . از اين به بعد ذره با سرعت ثابت كه آن را سرعت حد مي نامند به حركت ادامه مي دهد .
از آنجاكه ذرات ابر داراي اندازه هاي متفاوت هستند با سرعت هاي گوناگون نزول مي كنند . ذره بزرگتر همچنانكه درابري با ذرات كوچكتر نزول مي كند ذرات كوچكتر را جارو نموده و با اكثر آنها ادغام مي شود .
منابع :
هواشناسي عمومي و دستورالعمل هاي كدها و روش هاي ديدباني سطح زمين-سازمان هواشناسی 1390
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است